Vitamín C v kosmetice

Vitamín C je využíván pro své antioxidační schopnosti. Je schopný vychytávat volné radikály a chrání tak pokožku před poškozením a znečištěnému prostředí. Oxidativní poškození vzniká například působením slunečního záření nebo toxinů (např. kouření) v buňkách našeho těla.

Vitamín C v kosmetice

Vitamín C je využíván pro své antioxidační schopnosti. Je schopný vychytávat volné radikály a chrání tak pokožku před poškozením a znečištěnému prostředí. Oxidativní poškození vzniká například působením slunečního záření nebo toxinů (např.kouření) v buňkách našeho těla. Na kůži způsobí předčasné stárnutí tvorbu vrásek a pigmentových skvrn. Vitamín C svými schopnostmi tedy redukuje vznik a vzhled vrásek a také intenzitu hyperpigmentace. Mimo jiné také zvyšuje tvorbu kolagenu.

Ke snížení hyperpigmentace dochází z důvodu snížení aktivity melanocytů právě díky vitamínu C. Tyto buňky pak produkují menší množství pigmentu melaninu a tmavé skvrny jsou pomalu světlejší a světlejší. Můžete tak dosáhnout i takzvaného “zesvětlení” pokožky.

S aplikací produktů s vysokým obsahem vitamínu C začněte určitě postupně. Nakonec můžete zvyšovat četnost aplikace až na užívání každý den. Produkty používejte přes den, ochráníte se tak před celodenním poškozením například sluncem.

Našimi favority jsou SERUM N°03 od Codage, C-erum a krémC-Illuminating 3D Moisturizer od Instytutum nebo Ampule Praxis VIT C PLUS od Praxis.

Produkty nejúčinněji působí na exfoliované pleti. Hromadění odumřelých kožních buněk ztěžuje penetraci aktivních látek. Nezapomeňte tedy na peelingy - vyzkoušejte například Peeling s trojím účinkem od Insytytutum, Zesvětlující peeling od Perris, nebo Mikropeelingovou masku od Codage.

S čím vitamín C nekombinovat?

  • AHA a BHA kyseliny jako glykolová, salicylová nebo mléčná. Vitamín C je sám o sobě kyselinou a v kombinaci s dalšími si rozhodíte pH a produkt pak postrádá smysl.
  • Retinol. Obě jsou aktivní látky. Pokud je chcete přesto užívat spolu, aplikujte vitamín C ráno a retinol večer.
  • Niacinamid. Občas dokonce najdete tyto dvě ingredience společně, ale není to nejlepší nápad. Obělátky působí na akné, ale společně naopak zapříčiňují vzniku reakcím nebo pupínkům. Pokud trváte na užívání ve vaší rutině, dopřejte pleti alespoň 10 minut odstup mezi jejich použití.

Účinky vitamínu C jsou naopak podpořeny kombinací s dalšími antioxidanty, jako je například vitamín E.

Závěrem, nezapomeňte na používání krému s SPF alespoň 30!

Související články

Cleansery
15. březen 20232 min čtení
Cleansery

Na trhu najdete široký výběr typů produktů: pevná mýdla a syndety, tekuté emulze, pěny, peelingové cleansery, krémy, mléka, micelární vody a také ty nejběžnější jako tradiční mýdla, gely a tekuté cleansery.

Číst více
Kolagen
15. březen 20232 min čtení
Kolagen

Jedná se o nejběžnější protein (bílkovinu) v našem těle. Kolagen nám dodává strukturní podporu, integritu tkání a napomáhá při hojení ran a jizev. Je to velmi silná molekula, tvořena z tří vláken spletených do trojité šroubovice, díky čemuž je schopen poskytnout sílu a zároveň pružnost a spolu s dalšími molekulami tvoří hustou síť.

Číst více

Přihlašte se do newsletteru

Pojďte s námi objevovat svět INFOKRÁSY, a zjistětě ty nejžhavejší novinky, eventy, beauty trendy a slevy jako první!

Odběr novinek můžete kdykoliv zrušit.
Pokud tak chcete udělat, naše kontaktní informace naleznete v právním oznámení.