Cleansery

Na trhu najdete široký výběr typů produktů: pevná mýdla a syndety, tekuté emulze, pěny, peelingové cleansery, krémy, mléka, micelární vody a také ty nejběžnější jako tradiční mýdla, gely a tekuté cleansery.

Cleansery

Na trhu najdete široký výběr typů produktů: pevná mýdla a syndety, tekuté emulze, pěny, peelingové cleansery, krémy, mléka, micelární vody a také ty nejběžnější jako tradiční mýdla, gely a tekuté cleansery.

Proč je potřebujeme?

Nečistoty, které ulpívají na naší pokožce často obsahují také oleje a mastnotu obecně. To už ale pouhá voda nesmyje, její smáčecí schopnost je vlastně docela špatná a navíc při umývání pleti vodou mezi nimi zůstává vrstva vzduchu.

Jedinečné schopnosti čištění (a smáčení povrchů) tak poskytují látky obsažené v mýdlech, cleanserech, odličovačích - surfaktanty. To jsou látky, které jsou částečně rozpustné ve voděa částečně v tucích a díky tomu obklopí nečistoty a maz a můžeme je pak jednoduše spláchnout vodou.

Obavou, která již neplatí, bylo vysoké pH mýdel (pH 8-10), které nadmíru odstraňovalo olejové složky pokožky a ta se tak stala vysušená a podrážděná. Toto však dnes již neplatí. Pro srovnání, pH naší pleti je 5,5 a doporučuje se odličovat a čistit mírně kyselejšími prostředky o pH okolo 5. Vhodným řešením je samozřejmě i přídavek hydratačních látek, které případné suchosti přiodličování zamezí a bývají běžnou součástí přípravků.

K tomu se také vztahuje „strašák“ v podobě sulfátů. Tím jsou myšleny surfaktanty jako Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES). Ve skutečnosti SLES je velmi jemný surfaktant, jemnější než spousta těch, které sulfáty ve struktuře nemají. SLS by ale také neměl nikoho vystrašit, protože kombinací několika surfaktantů (např. s Cocamidopropyl Betainem) dostanete velmi jemnou tzv. micelární směs. Celková koncentrace volného surfaktantu je tak nižší a méně dráždivá pro pleť.

Surfaktanty však nejsou jedinými látkami v cleanserech. Přidávají se humektanty (látky přitahující vodu), látky pro podporu kožní bariéry, antimikrobiální konzervanty a parfemační látky. Občas také uvidíte aktivní látky jako retinoidy nebo niacinamid či salicylovou kyselinu. Ty udělají velkou parádu pokud je vaše pleť citlivá a nemůže si je dopřát v produktech, které nesmýváme jako jsou krémy nebo séra.

Nejužitečnější rada, kterou vám můžu dát - vždy svůj cleanser smyjte! V opačném případě surfaktanty na pleti zůstávají a stále působí a dříve nebo později způsobí podráždění. To platí hlavně pro micelárky, ne všechny můžete na pleti nechat! Smývat, smývat, smývat, smývat, smývat!

Objevte naše oblíbené cleansery pro ženy i muže:

Související články

Vitamín C v kosmetice
15. březen 20232 min čtení
Vitamín C v kosmetice

Vitamín C je využíván pro své antioxidační schopnosti. Je schopný vychytávat volné radikály a chrání tak pokožku před poškozením a znečištěnému prostředí. Oxidativní poškození vzniká například působením slunečního záření nebo toxinů (např. kouření) v buňkách našeho těla.

Číst více
Kolagen
15. březen 20232 min čtení
Kolagen

Jedná se o nejběžnější protein (bílkovinu) v našem těle. Kolagen nám dodává strukturní podporu, integritu tkání a napomáhá při hojení ran a jizev. Je to velmi silná molekula, tvořena z tří vláken spletených do trojité šroubovice, díky čemuž je schopen poskytnout sílu a zároveň pružnost a spolu s dalšími molekulami tvoří hustou síť.

Číst více

Přihlašte se do newsletteru

Pojďte s námi objevovat svět INFOKRÁSY, a zjistětě ty nejžhavejší novinky, eventy, beauty trendy a slevy jako první!

Odběr novinek můžete kdykoliv zrušit.
Pokud tak chcete udělat, naše kontaktní informace naleznete v právním oznámení.