Rozhovor: Ahoj! Tady Klara

Poznejte Kláru Pokornou – učitelku jógy, surfařku, milovnici sportů, cestovatelku a hlavně zakladatelku platformy YOGA GANG. Vyzpovídali jsme první Češku, která absolvovala 500 hodin učitelských lekcí s Dylanem Wernerem, abychom zjistili, kde bere energii, co jí baví a naplňuje a jaké rady nám může dát ohledně wellbeingu a zdravého životního stylu. Také se dozvíte, které INFOKRÁSA produkty nikdy nedá z ruky a co si musíte pořídit také.

Rozhovor: Ahoj! Tady Klara

Q: Co ti tvůj zdravý způsob života plný intenzivních tréninků vlastně dává? Fyzicky i mentálně?
A: Vyrostla jsem v rodině, kde oba moji rodiče byli sportovci a pohyb byl velkou a důležitou součástí mého života už od malička. Vždycky jsme jedli a žili co nejvíc zdravě. Tedy mi tento lifestyle přijde úplně normalní, není to pro mě něco, co bych se musela učit. Hrozně mě baví vše okolo zdraví a sportu, je to pro mě zajímavé. Když jsem například na Bali, nemůžu v noci ani dospat, protože vím, že následující ráno půjdu surfovat. Tohle vědomí mě tak nabudí a vyvolá ve mě radost, že jsem jak malé dítě. Jsem opravdu šťastná, že moje tělo i v 35 letech může stále dělat všechny tyto sporty a stále se cítím silná. Je to prosté, když se začnete pravidelně hýbat a vytvoříte si z toho návyk, začnete mít pocit, že si vaše tělo zaslouží jen to nejlepší a nejkvalitnější, aby bylo stále tak silné a zdravé jako doposud. S novými technologiemi jako Apple Watch nebo Aura Ring si také snadno pohlídám kvalitu spánku, která je pro mne velmi důležitá. Tohle všechno zároveň dělám proto, že se ve 35 letech nechci ráno probudit a cítit, že mě bolí toto a tamto. Já se každé ráno vzbudím s pocitem, že je mi skvěle a jsem připravená na další výzvy, které mě každý den čekají.

Q:Proč jsi založila YOGA GANG a jaká je jeho filosofie? 
A:Yogagang jsem založila, protože mě jóga vždy bavila, ale zároveň mě nebavil žádný její styl nebo druh, který tehdejší trh nabízel. I když jsem Yogagang založila v roce 2017, jógu cvičím už nějakých 12 let a v té době tady chybělo něco nového a cool, co by nebylo podle zajetých kolejí. Chtěla jsem zároveň krásu jógy přiblížit i mladším generacím. Dělat to tím způsobem, že se v rámci komunity snažíme lidem dosahovat svých cílů, říkat věci nahlas a nebát se jich … já sama taková jsem. Člověk, který sní o velkých věcech a nebojí se říkat věci a názory nahlas. Yogagang vlastně v překladu znamená komunitu, podporu, výzvy, zábavu, prostě vše - jsme tu pro vás.

Q:Jak tvoje pokožka reaguje na časté cestování? Které produkty jí pomáhají takový režim zvládat?
A: Moje pokožka je docela problém, protože ji všechny ty lety, které celoročně absolvuji, hrozně vysušují. Cestuji hodně, hlavně do teplých krajů za surfem, kde je ještě k tomu všemu i vysoká vlhkost - oproti ČR, kde je vzduch naopak dost suchý. Co mě tedy zachraňuje, jsou hydratační masky - konkrétně ty od RARE Paris, ty jsou opravdu perfektní. Pokaždé, když cestuji přes několik časových pásem, snažím se jíst co nejvíc vitamínů - klasicky nějaké C, D3, K2 a další. Prostě tělu trochu pomoci, aby mělo kde brát. Klidně si tedy dám trochu větší množství vitamínů před cestou a po příletu pak hlavně magnesium, které je alfou a omegou všeho a pomůže tělu se rychleji regenerovat. Nezapomenu ani na kolagen, který potřebujeme všechny bez ohledu na věk nebo stav pleti.

Q:Proč je yoga a celkově pohyb tak důležitý pro každého z nás? Proč bychom měli pravidelně cvičit?
A: Už jen pro ten nával endorfinů po cvičení, který boostne naši náladu. Hýbat by se měl každý z nás, jakýmkoliv způsobem. Pokud člověk nemá rád fitko nebo nějaké dynamické cvičení, i procházka na čerstvém vzduchu dělá divy. Zvlášť když máte špatnou náladu, jednoduše si vyvětráte hlavu. Cvičení by ve výsledku nemělo být jenom o tom, že máte sixpack nebo pěkný pevný zadek. Měli bychom cvičit pro naše zdraví, abychom dokázali vést dlouhý život a cítit se skvěle ve vlastním těle a tím pádem i vyzařovali pozitivní energii navenek. Protože to, jak se cítíte, a co vyzařujete, přenášíte i na své okolí. Pohyb je tím nejlepším antidepresivem, tedy je důležité najít si to, co vás opravdu baví. Určitě není potřeba, aby všichni chodili na lekce jógy nebo pilates, plavali apod. Nepodléhejte něčemu jen proto, že je to zrovna trendy. Najděte si to, co vás baví a prostě to dělejte.  

Q:Jak začínáš svůj den a bez čeho se neobejdeš?
A: Protože miluji ráno, vstávám velmi brzy, již mezi 6-7 hodinou ranní. Nejprve si poránu dám svou pravidelnou dávku AG (Athletic greens) - doplněk stravy, a až potom přijde na řadu šálek kávy s dostatečným množstvím vody. Pokračuji pak nějakým cvičením - ideálně plaváním nebo boxem. Když už je teď venku hezky, snažím se být víc času tam. Potom běžím na různé schůzky, kde s holkama řešíme další zajímavé věci, které budou v rámci Yogagangu. Následuje další workout, což je většinou jízda na koni nebo fitko se silovým tréninkem. Snažím se také navštěvovat cca 3-4 týdně saunu - to je to nejlepší, co pro své tělo můžete udělat. Když zrovna nemám silový trénink, dopřávám si pravidelné otužování v ledové koupeli. Večer mám lekce nebo jdeme s holkama na nějakou večeři. Na doma mi pak už zůstává jen cvičení s foam rollerem a pravidelná večerní dávka vitaminů jako například Kolagen od D-LAB. 

Q:Víme, že si hlídáš jídelníček a celkově výživu. Máš nějaké rady, kterých bychom se měly držet, když přemýšlíme o tom, co budeme jíst?
A: Kdybych vám měla dát jednu radu, tak je to určitě pravidlo 10/3/1 - 10 hodin před spaním bez kofeinu, 3 hodiny bez jídla a 1 hodina bez modrého světla obrazovek. Dalším super hackem je vyměnit všechny sladké snídaně za ty slané. Jen tahle malá změna vám pomůže mít hladinu cukru v krvi v normě hned poránu a přes den nebude mít tolik chuť na sladké. Další super věcí jsou borůvky, které jsou plné antioxidantů a zaženou chuť na sladké. A pokud vás stále bude honit mlsná, dejte si kousek hořké čokolády.

Q:Kdyby sis mohla vybrat jediné místo, dobu či profesi na světě, kým a kde bys chtěla být?
A:Surfařka na Waikiki.

Q:Co nikdy nesmí chybět ve tvé kabelce?
A: V kabelce vždy nosím své oblíbené airpods, parfém a kapky do očí. Na Bali přibalím také vosk na prkno, dezinfekci a náplasti.

Související články

Proč je důležité používat ochranný faktor 50+
23. květen 20232 min čtení
Proč je důležité používat ochranný faktor 50+

Věděli jste, že více než osmdesát procent projevů stárnutí, ať už jde o drobné linky, hluboké vrásky, pigmentové skvrny, nebo ztrátu jasu, způsobuje UV záření a znečištění. Předcházet tomu a minimalizovat škody je přitom velmi jednoduché. Stačí nosit každý den péči s vysokým SPF.

Číst více
Jak fungují D-LAB programy a proč je potřebujeme?
16. květen 20232 min čtení
Jak fungují D-LAB programy a proč je potřebujeme?

Jedním z hlavních principů značky D-Lab je individualita. Každý z nás je jedinečný a potřebuje specifická řešení pro problémy s pokožkou, metabolismem, vlasy a dalšími. D-Lab Nutricosmetics nabízí komplexní programy doplnků stravy na míru, které jsou vytvořeny s ohledem na individuální potřeby každého zákazníka.

Číst více
Kolagen
15. březen 20232 min čtení
Kolagen

Jedná se o nejběžnější protein (bílkovinu) v našem těle. Kolagen nám dodává strukturní podporu, integritu tkání a napomáhá při hojení ran a jizev. Je to velmi silná molekula, tvořena z tří vláken spletených do trojité šroubovice, díky čemuž je schopen poskytnout sílu a zároveň pružnost a spolu s dalšími molekulami tvoří hustou síť.

Číst více

Přihlašte se do newsletteru

Pojďte s námi objevovat svět INFOKRÁSY, a zjistětě ty nejžhavejší novinky, eventy, beauty trendy a slevy jako první!

Odběr novinek můžete kdykoliv zrušit.
Pokud tak chcete udělat, naše kontaktní informace naleznete v právním oznámení.